Hőcserélő szivárgás
diagnosztika

Kezdődő hajszálrepedések és lyukkorrózió kimutatása a helyszínen,
összeszerelt állapotú lemezes hőcserélőnél

Hőcserélő szivárgás diagnosztika

Kezdődő hajszálrepedések és lyukkorrózió kimutatása a helyszínen, összeszerelt állapotú lemezes hőcserélőnél

Mit jelent a szétszerelés nélküli hőcserélő szivárgás diagnosztika?

Előfordul, hogy a lemezes hőcserélőben egy repedés vagy lyuk a két oldal összefolyását eredményezi. A hőcserélő kiszerelése miatti termelés kiesés komoly anyagi veszteséget eredményezhet. Erre kínál egy precíz, költséghatékony megoldást szivárgás diagnosztika szolgáltatásunk.

A hőcserélő szivárgás diagnosztika egy olyan speciális vizsgálati módszer, melyhez a lemezes hőcserélőt se szétszerelni, se elszállítani nem kell, hiszen összeszerelt állapotban, a helyszínen zajlik.

Ezzel a vizsgálattal, amelyet egy speciális berendezéssel végzünk, megbízhatóan kiderül, van-e repedt vagy lyukas lemez a hőcserélőben.

Hajszálrepedés és lyukkorrózió is kimutatható

A folyadékok leeresztése után az egyik oldalt formáló gázzal töltjük fel, mely biztonságos koncentrációban tartalmaz hidrogént.

A másik oldalon nagy érzékenységű gáz analizátorral mérjük a hidrogén koncentrációt (a műszer érzékenysége 0.5ppm).

A hidrogén molekulák kis mérete és fürgesége, illetve a műszer nagy érzékenysége biztosítja, hogy olyan kezdődő hajszálrepedés, vagy lyukkorrózió is kimutatható, ami más módszerrel (pl. vizes nyomáspróba, penetrációs teszt stb.) az adott stádiumban még nem érzékelhető.

Miért érdemes szivárgás diagnosztikát végezni?

Hőcserélő diagnosztikával elkerülhetőek a fertőzések az élelmiszeriparban és keresztszennyeződések a finom vegyiparban

A hagyományos elmélet, miszerint a pasztőrökben a szennyezés/fertőzés bejutását a pasztőrözött termékbe csupán a pasztőrözött oldal nagyobb nyomása minden esetben képes megakadályozni, az újabb kutatások szerint nem állja meg a helyét.

Neves szakmai tanulmányok alátámasztották, hogy repedés/lyuk esetében a pozitív nyomásgradiens ellenében is előfordulhat tömegtranszport az ozmotikus nyomás miatt. (Hivatkozás: Raimund Kalinowski, Brauindustrie folyóírat 08/2007 szám.)

A lemezes hőcserélő rendszeres átvizsgálásával és karbantartásával ezek a fertőzések elkerülhetőek az élelmiszeriparban.

A finom vegyiparban a keresztszennyeződések okozója szintén lehet apró repedés, lyukadás, mely ezzel a módszerrel szintén elkerülhető, megelőzhető.

Nikkel hőcserélő lemez

KÉRJE ÁRAJÁNLATUNKAT

25+ éves tapasztalattal rendelkező szakembereink a legnagyobb szaktudással és szakértelemmel végzik munkájukat, állnak az Önök rendelkezésére.

Previous Project

Lemezes hőcserélő szerviz

Next Project

Hőcserélő tömítés és lemezek forgalmazása

A lemezes hőcserélő szerviz